De perfecte manier om een fles wijn te openen en serveren

Als u een liefhebber bent van goede wijnen, heeft u waarschijnlijk al nagedacht over de juiste manier om uw favoriete fles te openen en te serveren. In dit artikel delen we inzichten van Dorine Launay, semi-finalist voor Beste Jonge Sommelier van Frankrijk in 2021 en 2023, die ons uitlegt hoe we het beste kunnen proosten.

Het belang van het luchten van wijn

Het laten ademen of luchten van een geopende fles wijn zorgt ervoor dat de smaken beter tot hun recht komen. Dorine Launay adviseert minstens 5 minuten te wachten voordat je begint met proeven, zodat de aroma’s zich goed kunnen ontvouwen.

Decanteren: een effectieve techniek

Decanteren is een uitstekende methode om het beluchtingsproces van wijn te versnellen. Het wordt met name aanbevolen voor tanninerijke wijnen, omdat anders de kenmerken van de drank verloren kunnen gaan.

  • Witte wijn: serveer tussen 11 en 13°C
  • Rode wijn: mag niet te warm zijn

De juiste temperatuur om wijn te serveren

Vaak serveren we wijn te koud of te warm. Om optimaal van uw wijn te genieten, dient u rekening te houden met de juiste serveertemperatuur.

Temperatuurtips voor het serveren van witte wijn

Voor een witte wijn is het aan te raden om deze te serveren tussen 11 en 13°C. Als u de fles uit de koelkast haalt, zal de temperatuur langzaam stijgen naarmate deze wordt blootgesteld aan de warmere lucht in de kamer.

De ideale temperatuur voor rode wijn

Rode wijn daarentegen moet niet te warm worden geserveerd. De sommelier bevestigt: “Het lijkt misschien koud, maar rode wijn is niet goed als hij te heet is.”

Waar bewaart u uw wijn?

Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is waar u uw wijn bewaart voordat u deze serveert. Het is raadzaam om een constante temperatuur te handhaven en te voorkomen dat er grote schommelingen plaatsvinden. Een veelvoorkomende fout is om de wijnfles naast een werkplek in de keuken te bewaren, omdat er daar meestal te veel temperatuurschommelingen zijn.

Conclusie: De perfecte manier om wijn te openen en serveren

Volg het advies van Dorine Launay op en open een fles wijn enkele minuten voordat u deze aan uw gasten serveert. Zo kunt u hen laten genieten van een optimaal smaakprofiel. Vergeet niet om rekening te houden met de juiste serveertemperatuur, zodat u uzelf en uw gasten trakteert op een onvergetelijke wijnervaring.

  • Wacht 5 minuten na het openen voordat u proeft
  • Decanteer tanninerijke wijnen
  • Serveer witte wijn tussen 11 en 13°C
  • Zorg ervoor dat rode wijn niet te warm wordt geserveerd
  • Bewaar uw wijn op een plaats zonder grote temperatuurschommelingen
Aalbert Clavijo
Geschreven door Aalbert Clavijo

Aalbert Clavijo is een liefhebber van lifestyle en astrologie, die dagelijks praktische tips en inspirerende horoscopen deelt. Met een authentieke aanpak helpt ze haar lezers om hun dagelijks leven met harmonie en vertrouwen te navigeren.