Waarom een glas water op je nachtkastje schadelijk kan zijn

Het is niet ongewoon om ‘s nachts dorst te krijgen en een glas water dichtbij te willen hebben. Mogelijk heb je de gewoonte om een glas water op je nachtkastje te zetten voor het geval dat. Maar wist je dat deze handeling eigenlijk risico’s met zich meebrengt? Een infectieziektespecialist legt uit waarom.

Stilstaand water is een broedplaats voor bacteriën

Als water lange tijd stilstaat, vormt het een ideale voedingsbodem voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Volgens wetenschappers kunnen bacteriën zich al na een paar uur beginnen te ontwikkelen in een openstaand glas water.

Het doorslikken van deze bacteriën kan leiden tot een verstoring van de mondflora en schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij sommige mensen kan dit zelfs uiteindelijk resulteren in keel- of tandvleesontstekingen.

Tips om het risico op infecties te beperken

 • Laat het glas nooit langere tijd onbedekt staan. Dek het af met een tissue of kleine plaat om bacteriën buiten te houden.
 • Zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst, bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan. Laat hetzelfde glas water geen dagen op je nachtkastje staan.
 • Het is belangrijk om overdag voldoende te drinken. Dit zal ervoor zorgen dat je ‘s nachts niet zo snel dorst krijgt en minder behoefte hebt aan een glas water in de buurt. Men raden aan om per dag minimaal anderhalf tot twee liter water te drinken of meer als je veel sport of bij warm weer.

Oorzaken van nachtelijke dorst

Als je gezond bent en geen medische problemen hebt zoals diabetes, dan is het waarschijnlijk dat je ‘s nachts dorst krijgt omdat je overdag niet genoeg hebt gedronken. Een goede vochtinname is essentieel voor een optimale gezondheid en het functioneren van ons lichaam.

Zorg er dus voor dat je overdag genoeg drinkt en kies daarbij bij voorkeur voor water. Koffie, thee en frisdranken kunnen ook helpen je vochtgehalte op peil te houden, maar ze bevatten vaak suiker en calorieën die een negatieve invloed kunnen hebben op je gezondheid.

Signalen dat je meer zou moeten drinken

Je lichaam geeft verschillende signalen af wanneer het meer vocht nodig heeft. Enkele hiervan zijn:

 • Droge mond en lippen
 • Verminderde urineproductie
 • Donkere urine
 • Koppijn
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid

Herken je een of meerdere van deze symptomen, dan is het verstandig om eens extra te letten op je waterinname en ervoor te zorgen dat je voldoende drinkt.

Alternatieven voor een glas water op je nachtkastje

Mocht je echt niet zonder een slok water kunnen ‘s nachts, dan zijn er nog enkele alternatieven:

 • Gebruik een afsluitbare waterfles in plaats van een openstaand glas. Zo kan er geen vuil of bacteriën bij het water komen en kun je ook gemakkelijk voorkomen dat je per ongeluk de inhoud over je beddengoed of nachtkastje knoeit.
 • Vertrouw op natuurlijke vochtinbrengers zoals een kamerbevochtiger (bij voorkeur met schone lucht) of zet een glas water op de verwarming. Deze methoden kunnen helpen om droge keel tijdens de nacht te verminderen, maar mogen niet als vervanging voor voldoende hydratatie overdag dienen.

Kortom, het is belangrijk om zowel overdag voldoende te drinken als ook bewust om te gaan met waterconsumptie ‘s nachts om zo onze gezondheid optimaal te bevorderen. Laat die openstaande glazen water niet langer op je nachtkastje staan en zoek naar alternatieven, zodat je jouw dorst kunt stillen zonder risico’s voor je gezondheid.

Aalbert Clavijo
Geschreven door Aalbert Clavijo

Aalbert Clavijo is een liefhebber van lifestyle en astrologie, die dagelijks praktische tips en inspirerende horoscopen deelt. Met een authentieke aanpak helpt ze haar lezers om hun dagelijks leven met harmonie en vertrouwen te navigeren.